tirsdag 16. desember 2008

Analogt - Årets 5 beste bøker

Jeg har notert meg at det er tiden for å sette opp listen over årets beste bøker, album etc, etc, så vær så god: Her er mine 5 beste leseopplevelser i 2008.

1) David Simon - Homicide - a year on the killing streets
Jeg har noen sider igjen ennå, men denne boken fra 1991 er årets funn. David Simon fulgte drapsavsnittet til Baltimore-politiet i ett år. Resultatet er blitt denne boken, som har opplagte litterære kvaliteter. Baltimore, høres det kjent ut? Jepp, David Simon er en av de som utviklet The Wire.

2) J.K. Rowling - Harry Potter og Fangen fra Azkaban.
Avslutningen av denne boken ble strekklest høyt i to timer på en takterrasse i Liguria, mens junior satt musestille og hørte på. En opplevelse for livet.


3) James Lee Burke - The Tin Roof Blowdown.

Det skal ikke være mulig: Å skrive din 17. bok om den samme personen (jeg har lest dem alle) og toppe alt det du har skrevet før. James Lee Burke gjør det i denne boken om Dave Robicheaux, skrevet med orkanen i New Orleans som bakteppe. Vil den 17. Harry Hole-boken bli Nesbøs beste? I don't think so, podna.


4) Rawi Hage - DeNiro's Rage

Om du lurer på hvordan det er når bombene faller i Beirut, så finner du svaret her. Særdeles sterk bok, og selv om sammenligningen kan bli litt klisjé: Likte du Drageløperen, så osv osv.

5) Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon
Ok, så er jeg inhabil, men Tor Christian Bakken og hans bidragsytere har lagt ned en formidabel innsats for å skape et formidabelt dokument over Asker og Bærum.

Runner's up: J.M. Coetzee - Vanære, Carlos Ruiz Zafon - Engelens spill, Cormac McCarthy - The Road, Don Winslow - The Winter of Frankie Machine, Frode Grytten - Rom ved havet, rom i byen

Kuriosa:
Årets overraskelse:
Birger Baug - Straff. Krimdebuten til en god venn.

Årets farvel: Ian Rankin - Exit Music. Er det virkelig slutt for John Rebus?

Årets detalj: Bill Bryson - Shakespeare. Noen har funnet ut at det er 138.198 komma i Shakespeares samlede verker

Ingen kommentarer:

 
Twingly BlogRank