tirsdag 30. desember 2008

Mistet og funnet - en oppdatering


Like før jul lanserte vi vår Mistet og Funnet-tjeneste på Lesernes Budstikka.

Tidspunktet var ikke optimalt, men her er i hvert fall følgende historie på at tjenesten fungerer:
Mandag publiserte vien artikkel om et funnet kamera.
Denne saken med tittelen Kjenner du igjen dette bildet? ble umiddelbart vår klart mest leste sak
I dag har vi publisert oppfølgeren. Eieren, som ikke hadde registrert at kameraet var mistet, meldte seg og ble gjenforent med sitt fotoapparat.

Tror dette kan bli en god nyttetjeneste etter nyttår med en gjennomtenkt forsideplassering.

P.S! Denne bloggen er også publisert for leserne på Budstikka.no.

Ett år på 40 sekunder

Eirik Solheim i NRKBeta har fotografert det samme stedet gjennom ett år. Resultatet er blitt en flott liten kortfilm på 40 sekunder.

Aller mest fascinert er jeg å se hvordan grønnfargen blir mer og mer intens. Lett å ta det for gitt når sommeren er her.

Vedlagt er YouTube-versjonen. På Solheims egen blogg kan du se filmen i høy kvalitet og lese om hvordan den er laget.

Du finner også en lengre versjon på 2.20.

fredag 19. desember 2008

Første innslag på Canon-5D

Dagens innslag på TVBudstikka om promenaden på Kadettangen signert Sidsel Hvaal og Petter Sørnes er vårt første som delvis er laget med det nye Canon 5D II-mark-kameraet, hvor du både kan levende bilder og stills med samme kamera.

Førsteinntrykket er positivt med et par unntak:
1)Som mange har påpekt (og formulert betydelig bedre teknisk enn meg), så er ankepunktet at den kjører automatisk blender på ISO.
2)Vi ser at de bildene i innslaget som er filmet med dette kameraet sprekker i pikslingen på nett, og er derfor spent på hvor god kvaliteten blir på TVBudstikka.

Vi har i utgangspunktet lagt opp til innkjøp av flere slike kameraer på neste års budsjett. Spørsmålet er om vi bør vente med å kjøpe noen kameraer til Canon har kommet med en ny modell, hvor du manuelt kan stille blender.

For meg autoriative tester av Canon-5D anbefaler jeg NRKBeta og Jo Christian Oterhals.

torsdag 18. desember 2008

Mistet og funnet

Mandag denne uken rullet vi ut Mistet&FunnetLesernes Budstikka. De første erfaringene er interessante.

Lesernes Budstikka utvikles og driftes av Edda Digital som en del av deres rammeverk for lokalavisene. Vi får også gleden av nyutviklingen her, og siste tilskudd er altså Mistet&Funnet - en seksjon for ja, eiendeler eller kjæledyr som er tapt/funnet.

De første erfaringene er positive. Vi har drøyt 1400 sidevisninger og ni innlegg, noe vi er brukbart fornøyd basert på den beskjedne markedsføringen som er gjort.

Nå har vi fått inn vårt første etterlyste kjæledyr med bilde også, og da blir det lettere å markedsføre tjenesten på nett.

Utfordringen er at tjenesten drukner blant mye annet, så vi må finne en smart plassering på forsiden over jul.

onsdag 17. desember 2008

CoverItLive og Spotify

Dette har vært dagen for å teste ut to nye tjenester: CoverItLive mens jeg hører på Spotify, altså en salig blanding av business og pleasure.

Først valgte jeg å betale 99 kroner for å teste musikktjenesten Spotify på anbefaling fra Christoph Schmitz. Og for en tjeneste! Førsteinntrykket er åpenbart at dette er verdt pengene.

På min første dag har jeg boltret meg i liveopptak med et av mine store bandene fra ungdomstiden - Marillion (når hørte jeg på dem sist?), søkt opp kutt av Keith Jarrett, Miles Davis, hørt på album jeg ikke har med Ulf Lundell og testet radiofunksjonen som gir musikk-kutt på random.

Første konklusjon: Selv om jeg er blitt utsatt for samme tyske hardrockband som sang på tysk to ganger på random, så fremstår dette som en skattkiste for all den musikken jeg ikke har på i egen samling - verken på Ipod eller i cd-hylla.

Oppdatert: Skulle jeg være kritisk, så må det være radiofunksjonen hvor du velger et tiår. Alle samlealbum som f.eks. er utgitt etter år 2000 havner her. Altså mye gammelt heavyræl og jammen om ikke gode, gamle Dean Martin dukket opp også, kategorisert som rock...

Så - med fare for å være sent ute - ble jeg klar over CoverItLive på VG i dag. I forbindelse med rentemøtet i Norges Bank i dag brukte de denne livebloggingstjenesten, som ved første øyekast minner en del om Twitter.

Igjen var det interessant å se både hvor mange som bidro underveis med innlegg, og ikke minst hvordan VG selv deltok aktivt i debatten - både ved å stille spørsmål underveis og trigge Tett på nett-møtet med Tom Staavi.

En rask kikk på sidene til CoverItLive viser at de tilbyr fire forskjellige varianter hvorav i hvert fall den enkleste er gratis (men ja, there's no such thing as a free lunch).

Av nettsteder som har tatt i bruk CoverItLive er bl.a. Yahoo Sports, Newsweek, Sky Sports og Des Moines Register.

I come from Des Moines. Somebody have to. Bill Bryson


Min første konklusjon er at det er veldig fristende å teste ut dette på Budstikka. Å bruke tjenesten målrettet mot sportsarrangementer, større begivenheter etc vil kunne bringe en ny dimensjon til vår side.

tirsdag 16. desember 2008

Analogt - Årets 5 beste bøker

Jeg har notert meg at det er tiden for å sette opp listen over årets beste bøker, album etc, etc, så vær så god: Her er mine 5 beste leseopplevelser i 2008.

1) David Simon - Homicide - a year on the killing streets
Jeg har noen sider igjen ennå, men denne boken fra 1991 er årets funn. David Simon fulgte drapsavsnittet til Baltimore-politiet i ett år. Resultatet er blitt denne boken, som har opplagte litterære kvaliteter. Baltimore, høres det kjent ut? Jepp, David Simon er en av de som utviklet The Wire.

2) J.K. Rowling - Harry Potter og Fangen fra Azkaban.
Avslutningen av denne boken ble strekklest høyt i to timer på en takterrasse i Liguria, mens junior satt musestille og hørte på. En opplevelse for livet.


3) James Lee Burke - The Tin Roof Blowdown.

Det skal ikke være mulig: Å skrive din 17. bok om den samme personen (jeg har lest dem alle) og toppe alt det du har skrevet før. James Lee Burke gjør det i denne boken om Dave Robicheaux, skrevet med orkanen i New Orleans som bakteppe. Vil den 17. Harry Hole-boken bli Nesbøs beste? I don't think so, podna.


4) Rawi Hage - DeNiro's Rage

Om du lurer på hvordan det er når bombene faller i Beirut, så finner du svaret her. Særdeles sterk bok, og selv om sammenligningen kan bli litt klisjé: Likte du Drageløperen, så osv osv.

5) Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon
Ok, så er jeg inhabil, men Tor Christian Bakken og hans bidragsytere har lagt ned en formidabel innsats for å skape et formidabelt dokument over Asker og Bærum.

Runner's up: J.M. Coetzee - Vanære, Carlos Ruiz Zafon - Engelens spill, Cormac McCarthy - The Road, Don Winslow - The Winter of Frankie Machine, Frode Grytten - Rom ved havet, rom i byen

Kuriosa:
Årets overraskelse:
Birger Baug - Straff. Krimdebuten til en god venn.

Årets farvel: Ian Rankin - Exit Music. Er det virkelig slutt for John Rebus?

Årets detalj: Bill Bryson - Shakespeare. Noen har funnet ut at det er 138.198 komma i Shakespeares samlede verker

mandag 15. desember 2008

Mer om skattelistene

I forrige uke ble kjent at personvernkommisjon trolig vil stramme inn bruken av skattelistene, noe jeg tidligere har kommentert.

Etterpå synes jeg det har vært merkverdig stille rundt dette, om vi ser bort fra Espen Andersens utblåsning på Facebook om forbannede kveg og såpekokere.

Generalsekretær i Redaktørforeningen, Nils Øy, toner heldigvis flagg i Journalisten:
Jeg er meget usikker på hva de tenker om de havner på en slik konklusjon, og om de vet hva de tenker

Intense debate

Intense Debate virker spennende, og er nå koblet opp til denne debatten.

Intense Debate havnet nylig på en tredjeplass i en kåring av ti beste webapplikasjoner for 2008.

Jeg fikk tipset fra vår webutvikler, Peter Haza, som nylig la om til Intense Debate på sin blogg.

Oppdatert: Vi tester nå ut IntenseDebate på vår internblogg også.

fredag 12. desember 2008

Lysløypa på Solli

Asker har fått nye lysløyper på Solli. Det ble en strålende desemberdebut.

torsdag 11. desember 2008

TV2 og Microsoft i fotballallianse

Kampanje skriver i dag at TV2 og Microsoft inngår et samarbeid om fotball på nettet, som ifølge dem selv skal sikre de beste brukeropplevelsene.
TV2 stiler med rettighetene, mens Microsoft stiller "bl.a. med Windows Live, søkeplattformen til Fast og Silverlight-teknologien".

Fra før har VG Nett signalisert at de vil bruke Nettby aktivt i sin fotballsatsing, mens Media Norge og Polaris også arbeider med sin pakke, hvor det lokale fremheves som deres konkurransefortrinn.

For oss fotballinteresserte blir det en veldig spennende utvikling å følge. Konkurransen bør gi nye, spennende muligheter, og som sådan blir vi vinnere uansett.

Likevel: Hvem vinner og hvem taper? For noen er dømt til å gjøre det.
Og da snakker jeg ikke om hvem som havner bak Stabæk på tabellen.

onsdag 10. desember 2008

Skattelistene - igjen

I dag kom det en foruroligende melding om at personvernkommisjonen trolig vil stramme inn på bruken av skattedata. Foreløpig er konklusjonene ikke kjent, men ifølge Journalisten er det
grunn til å tro at det ble flertall for et forslag om at listene kun skal legges ut på skatteetatens nettsider, uten mulighet til søk og sammenstilling av opplysninger.

Budstikka har hatt et omfattende skatterigg utviklet av Edda Digital. Skatterigget er for meg et glimrende eksempel på moderne nettjournalistikk, fordi det inneholder mye mer informasjon enn det rene søket på enkeltpersoners inntekt og formue, som i sannhetens navn har en fremtrende plass også.
Skatterigget gir oversikt over forskjeller ikke bare mellom Asker og Bærum, men mellom de ulike områdene i våre kommuner - fordelt på cirka 30 poststeder. Muligheten til denne type fremstilling skal altså hindres, dersom lekkasjene fra Personvernkommisjonen er korrekte.
Henning Sund i Edda Digital har mange gode tanker om dette i sin blogg. Likevel er det en ting som ikke står der, men som jeg synes er prinsipielt svært interessant. Skal vi tro lekkasjene så er argumentene blant annet:
begrensninger blant annet vil hindre misbruk av opplysningene, av kriminelle eller på andre måter.

Budstikka hadde i lengre tid en strid om vår eiendomsbase med Norsk Eiendomsinformasjon (NE) som eies av Justisdepartementet. NE ville nekte oss å fremstille boligoverdragelser i søkbar form, og blant argumentene var nettopp faren for misbruk.
Budstikka fikk fullstendig medhold to ganger i Datatilsynet og endelig i Personvernnemnda.
Igjen får jeg følelsen av at folk på vegne av oss tar på redaktørhatten, fordi de ikke liker hvordan vi redigerer vårt eget innhold.
Skulle dette argumentet vinne fram vedr. skatten, er det jo fritt fram for en omkamp om eiendomsbasen, fordi det vil jo være grunn til å tro at tyver vil finne det mer lukrativt å bryte seg inn i en bolig til 20 mill enn en blokkleilighet til 1,7.

Nå også på blogg.no

Nå har jeg opprettet tilsvarende blogg på blogg.no.

Hensikten med tilsvarende dagotter.blogg.no er å kunne teste ut både funksjonalitet og ikke minst om det er forskjell i respons. Har brukt 10 kroner på min første blogshout.

Førsteinntrykket? At blogspot er enklere å administrere og ikke minst integrere tjenester i høyremenyen.

Oppdatert: Cirka 11 timer etter at bloggen er opprettet har det vært 51 visninger på 14 unike lesere. Jeg innbiller meg at det er mer enn på blogspot. Har installert Google Analytics der nå.

Amerikanske redaktørers tipunkt-liste

Amerikanske redaktører har avholdt en konferanse hvor de er kommet opp med en tipunktsliste i sin leadership report:

1. Put someone in charge of analyzing and understanding Web metrics
2. Hold editors accountable for Web traffic to their pages and sites
3. Develop a strategy for mobile news and information delivery
4. Break down an all-encompassing plan for a new portal into small bites or iterations that can launch successively
5. Reduce a long priority list to a few most important items and focus on them
6. Develop a strategy for social networking
7. Launch different affinity networks with frequency; keep the ones that work, scrap those that don’t.
8. Train staff about key audiences for the Web and print products
9. Treat the daily newspaper as a niche product and focus resources accordingly
10. Wholesale video packages to local television outlets.

Listen er interessant, og mye er gjenkjennelig og (heldigvis) påbegynt. Skulle jeg konsentrert punkt 5 her, og laget meg en ultrakort prioriteringsliste basert på disse ti forslagene, ville jeg for egen del sett på punkt 6.

Vi har fortsatt et godt stykke å gå når det gjelder både å utvikle og forankre en forståelse for sosiale nettverk. Og det er kanskje det mest krevende for tradisjonelle mediehus.

tirsdag 9. desember 2008

Vedtaksloggen i Asker

I dag har vi lansert vedtaksloggen for Asker, etter samme mønster som vedtaksloggen for Bærum.

Som jeg skrev under lanseringen i forrige uke, er hensikten å gi folk en rask oversikt over de sakene kommunestyret behandler i Asker og Bærum. Disse loggene er fortsatt å anse som en beta-versjon.

Som lansering av dagens tjeneste, kunne vi nok ønsket oss et mer spenstig sakskart...

Colin Harrison - Manhattan Nocturne

Leser for tiden Manhattan Nocturne av Colin Harrison. Sentralt i denne boken fra 1996 står noen vhs-bånd, og det er nesten komisk å lese.
In our library, for example, we have cross-directories on CD that we can use if we have a person's phone number but no name or if we have an address or no name or phone number.

Ellers holder boken kurant nivå, utover meningsløst lange avsnitt.

mandag 8. desember 2008

Eiendomsbasen relanseresTre år etter at vi lanserte vår eiendomsbase, er tiden inne for å lansere den i nytt design og med ny funksjonalitet.

Budstikkas eiendomsbase ble lansert høsten 2005, og fikk året etter bronse i Årets mediepris. Eiendomsbasen ble utviklet av Espen Andersen, og er siden den gang videreutviklet med integrasjon av Google Maps.

Denne gangen har vi samarbeidet med Edda Digital, som har stått for den tekniske utviklingen tilpasset deres rammeverk.

Det er særlig fire trekk ved den nye eiendomsbasen som skiller seg ut sammenlignet med den gamle:

* Søkefunksjonen er forbedret og forenklet.
* Designet er nytt og mer rendyrket.
* På forsiden er andre relevante tjenester som hendelseskartet og skattelistene integrert.
* Integrerte markedsplasser for kjøp og salg av bolig i Asker og Bærum (Tinde)er integrert både på forsiden og i søkeresultatene.

I all min inhabilitet mener jeg dette er en klar forbedring. Det spennende nå blir å se om brukerne synes det samme og om trafikken tar seg opp etter å ha ligget stabilt det siste året.

torsdag 4. desember 2008

Nye ACK-drakter


De nye draktene til Asker Cykleklubb kom i dag. Etter 40 minutter hjemme på rulla, er førsteinntrykket svært lovende. Komforten til disse klærne fra Inverse virker å være av en helt annen kvalitet enn de gamle, selv om jeg likte fargene og designet på de gamle draktene bedre.

Men nå har jo jeg aldri vært noen fan av Hard Rocx.

(Jeg sa jeg ville skrive om sykkel også, ikke sant?)

TVBudstikka på YouTube

Vi har nå opprettet en egen profil for TVBudstikka på YouTube.

I første omgang vil vi gjøre oss noen erfaringer med vårt kortfilmkonsept Shortcut her ved å legge ut promoer og deretter programmene her.

Hensikten er å se om vi kan nå ut til nye (les: unge) brukere ved å bruke YouTube som kanal.

Ideen har vi hentet fra bloggen til Eddas utvikler Christoph Schmitz og hans artikkel Norske aviser på YouTube.

onsdag 3. desember 2008

Vedtaksloggen

Vi har i dag lansert Vedtaksloggen for Bærum - en oversikt over de politiske vedtakene i kommunestyret.

Hensikten med vedtaksloggen er å gi våre brukere en oversikt over den politiske virksomheten i våre to kommuner. Loggen for Asker vil bli lansert neste uke.

I første omgang er dette å regne som en betaversjon. Inn på seksjonssiden skal vi etter hvert ha hendelseskartet, fordi alle saker som kan geotagges, vil bli lagt inn også på hendelseskartet.

Det er flere grunner til at vi gjør dette:
* Vi ønsker å gjøre Budstikka.no til et viktigere nettsted
* Vi ønsker at våre brukere enkelt skal få en oversikt over politisk saker, ikke bare i deres kommune, men også i deres nærområde.

Hvordan gjør vi det?
Straks saksdokumentene kommer inn, lager vi korte versjoner i Saxo av alle saker både til notisbruk i avis og til publisering på nett.
Sakene utstyres på nett med bilde, kart og knyttes eventuelt til lokalsidene for Asker, Fornebu og Sandvika.
Nettsakene inneholder innstilling til vedtak og utstyres også med debattmulighet.
Underveis i kommunestyremøtene oppdateres sakene av journalisten med vedtaket.

Veien videre
I første omgang gjør vi dette på kommunestyremøtene for å få erfaringer med hvor mye arbeid dette er.
Blir det god respons, og arbeidsmengden er håndterlig, er det svært interessant å utvide det til formannskap og sektorutvalg, fordi mange av sakene avgjøres her. Dette gjelder ikke minst i bygningsrådet.
Hendelseskartet skal integreres som bilde på selve loggsiden.
Vi må se på muligheter for å koble våre saker mot de kommunale sakspapirene.

mandag 1. desember 2008

Sandvika-sidene er lansert


Budstikka.no har i dag lansert nye lokalsider for Sandvika.

Sidene følger samme mal som våre lokalsider for Asker og Fornebu, og skal være en kombinasjon av eget innhold, brukerskapt innhold og guider/veiledning - både til opplevelser og kommersielle tjenester.

Vi tror på disse lokalsidene, fordi vi ser at det gir oss en ekstra dimensjon. Særlig har vi på Fornebu fanget opp en lang rekke saker vi tidligere ikke fanget opp til avisen.

Den største utfordringen blir tilfanget av brukerskapt innhold. Vi ser at Asker-sidene har en del brukerinnhold, mens Fornebu-sidene har svært lite av dette stoffet.
 
Twingly BlogRank